Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk vsako leto izvajamo tretji petek v mesecu novembru. Letos smo ga obeležili v petek, 17. novembra. Več pozornosti smo namenili kruhu saj je letošnji slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Na naši šoli smo že trinajstič zjutraj ob osmih začeli dan v šolski jedilnici s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Že kmalu po sedmi uri smo z učenkami, ki obiskujejo izbirni predmet načini prehranjevanja in še z nekaterimi drugimi učenci začeli pripravljati pogrinjke. Zajtrk je že tradicionalno popestril osmošolec Bor Vrbanac z igranjem na harmoniko in pesmijo Čebelar, ki smo jo ob desetih skupaj zapeli v šolski avli.

Ta dan pa so naši mlajši učenci ustvarjali v obliki dnevov dejavnosti. V prvem razredu so si ogledali posebno oddajo Ribič Pepe in tradicionalni slovenski zajtrk, se pogovorili o poti pšenice od zrna do kruha, si izdelali kuharske kape in se lotili izdelave pekarne iz kartona. Drugošolci so oblikovali hlebčke iz das mase in barvali panjske končnice. Učenci tretjega razreda so poslušali pravljico Uboga in bogata sestra in plesali ob Ribiču Pepetu. Izdelali so tudi kravico in risali čebelice v satovju. Po spletu so brskali četrtošolci, iskali pregovore o kruhu in jih razložili. Brali so pesmico in pravljice o kruhu ter izdelali plakat. Za zaključek so se igrali igrico Je kruh že pečen, ki jih jo je naučila sošolka Ana.

Šestošolci so pri gospodinjstvu pekli kruh različnih oblik in ustvarjali v omamnem vonju sveže pečenega kruha.

 

Pripravila: Marjetka Vesel

Dostopnost