NPZ se obvezno izvaja ob koncu 3., 6. in 9. razreda osnovne šole. Učenci 3. razreda preverijo znanje iz slovenščine in matematike, učenci 6. razreda iz slovenščine, matematike in angleščine, devetošolci pa iz slovenščine, matematike in športa. Tretji predmet za učence 9. razreda je določil minister izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda 2. septembra 2024 (za našo šolo je določen šport izmed biologije, geografije in tujega jezika – angleščine).

Dosežki učencev 9. razreda pri NPZ iz slovenščine in matematike se lahko uporabijo kot eno od meril za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednješolskega izobraževanja.

NPZ se opravlja samo pisno v rednem roku in traja 45 minut za učence 3. razreda, oziroma 60 minut za 6. in 9. razred.

S koledarjem, oziroma s podrobnejšimi datumi za izvedbo NPZ-ja so starši vedno seznanjeni na roditeljskem sestanku (3., 6. in 9. R), kjer jim podrobno predstavimo tudi namen in pomen NPZ.

Za nemoten potek in izvedbo NPZ na šoli ter za ustrezno informiranost strokovnih delavcev, staršev in učencev, skrbijo ravnateljica šole, njena namestnica za izvedbo NPZ (svetovalna delavka), razredniki 3., 6. in 9. razreda ter imenovani nadzorni učitelji in učitelji ocenjevalci. Natančen razpored del in nalog za posameznega učitelja je objavljen v izvedbenem načrtu šole za NPZ, ki ga izdelamo do konca meseca februarja in sprejmemo v marcu na pedagoški konferenci.

Marec: redni rok NPZ za učence 3., 6. in 9. razreda: 24. 3. 2025 (SLJ), 27. 3. 2025 (MAT), 1. 4. 2025 (TJA – 6.r, ŠPO – 9.r).

Dostopnost