V Sloveniji smo v tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležili Teden slovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane. Teden slovenske hrane poudarja pomen izbiranja lokalne hrane ter povečuje zavedanje o prednosti uživanja slovenskih živil. Cilj je, da prebivalci pogosteje posegamo po slovenski hrani in s tem podpremo domače kmete in pridelovalce. Z vsem dobro poznanim »Tradicionalnim slovenskim zajtrkom« smo se kot običajno sladkali tretji petek v novembru. Od letos naprej ga bomo izvajali kot pomemben projekt tedna slovenske hrane. Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Prejšnja leta smo vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin. Letos enakomerno izpostavljamo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje – vseh pet sestavin, ki jih za zajtrk ponujamo že od samega začetka tega projekta.

Na naši šoli smo v tem tednu izvedli različne dejavnosti na aktualno temo. Pri izbirnem predmetu sodobna priprava hrane smo pripravili prosene kroglice in uredili stenčas v avli šole. Devetošolci so se pri razredni uri spraševali, kaj slovenskega bi pripravili na izmenjavi v tujini, petošolci in šestošolci so pri gospodinjstvu spoznavali vlogo čebel v našem ekosistemu in kmetijstvu… Učenci prve triade so ustvarjali v okviru dni dejavnosti. Vsi skupaj pa smo se zbrali v šolski avli in zapeli Čebelarja.

Tudi na šolskem jedilniku se je znašlo kar nekaj tradicionalnih slovenskih jedi in živil lokalne pridelave.

 

 

Dostopnost